BIHUN KUNING
-rendam kan bihun bersama-sama serbuk kunyit
Rebus daging dan ayam
-air rebusan jgn dibuang
Sup (sup kosong shj)
Tumis bawang putih, bwg besar & halia yg telah di blender
Setelah pecah minyak msukkan air rebusan daging & ayam td
Msukkan sup bunyut
Masukkan perasa garam & ajinomoto
Biarkan smp mendidih
Siap!
Daging & ayam
Setelah direbus biarkan sejuk kemudian potong kecik2 utk di jadikan bahan dlm bihun sup. Berikut bahan2 utk dihidangkan
- Daun sup
- Daun bawang
- Bawang goreng
- Begedil
- Isi ayam dan daging
Sambal hitam
-Ambil segenggam cili api
-kicap
-sos tiram
Blenderkan bahan2 berikut & masakan pada api
Siap!
Sambal merah
-Blender kan bwg putih, bwg merah & cili kering
- tumiskan bhn2 blander
-msukkan gula merah
-tumis sehingga pekat
Begedil
-rebuskan kentang gorang
-Daging burger ramlee
-daun sup
-isi daging & ayam
- telur
Campurkan kesemua bahan2 di atas kecuali telur.
Lenyek2 kan dan bulat serta bentukkan begedil.
Celurkan begedil pd telur
Dan gorengkan begedil
Siap!
No comments:
Post a Comment