RESEPI
2 cawan gula (400gm)
1 3/4 cawan tepung (245gm)
3/4 cawan serbuk koko (75gm) - ayak
1 1/2 sudu teh baking powder
1 1/2 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
2 biji telur
2 biji pisang besar ( 1 cawan pisang yang sudah dilenyek)
1 cawan air suam/panas (240ml)
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan susu segar (120ml)
1/2 cawan minyak sayur (120ml)
CARA-CARANYA:
1) Preheat oven 175 celcius
2) Lenyek pisang dalam satu mangkuk, kemudian campurkan gula dan kacau sampai sebati.
3) Dalam satu bekas lain, pukul 2 biji telur sampai kembang. Kemudian campurkan pisang yang dah dilenyek, minyak sayur, susu segar, esen vanilla dan air suam/panas. Kacau sampai sebati menggunakan senduk.
4) Dalam satu bekas lain, campurkan tepung, serbuk koko, baking powder, baking soda dan garam. Kacau sampai sebati.
5) Buat lubang di tengah-tengah bahan kering, tuangkan bahan-bahan basah tadi ke dalam bekas berisi bahan kering. Kacau bahan-bahan tadi menggunakan senduk supaya sebati dan tak berketul-ketul.
6) Sapukan minyak/butter pada permukaan loyang dan tuangkan bahan-bahan tadi. Masukkan ke dalam oven pada suhu 175 darjah celcius selama 35-40 minit.
Topping
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar minyak
2 sudu besar gula halus
75ml susu segar
160gm dark chocolate / coklat masakan
50gm butter
* cairkan dark choc dan butter. Kemudian campurkan bahan-bahan yang lain. kacau sampai sebati
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar minyak
2 sudu besar gula halus
75ml susu segar
160gm dark chocolate / coklat masakan
50gm butter
* cairkan dark choc dan butter. Kemudian campurkan bahan-bahan yang lain. kacau sampai sebati