Bahan-Bahan:
8 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering
4 cawan santan pekat, asingkan bahagian atas santan dan ketepikan (bole je nak kurangkan santan atau nak tambah susu atau tambah air ya)
Garam secukup rasa
kacang panjang, dipotong 2 cm panjang
Lobak merah dipotong panjang-panjang
3 keping tauhu basah, dipotong enam
4 keping tempe, dipotong 2 cm panjang
4 keping tauhu kering, dipotong enam
Cara:
Kisar bawang merah, bawang putih dan udang kering.
Masak bahan kisar bersama santan di atas api sederhana.
Masukkan garam.serbuk perasa secukupnya.
Apabila mendidih, masukkan kacang panjang, lobak merah,tauhu basah dan tempe.
Selepas 10 minit masukkan tauhu kering.
Apabila semua bahan lembut, masukkan santan pekat.
Kacau hingga ia mendidih sebelum diangkat.
______________________________________________________
Sambal Tumis
Bahan-Bahan:
Minyak2 ulas bawang besar,
Lada kisar,
1 sudu belacan (digoreng dahulu)
½ cawan santan pekat,
Ikan bilis,
Garam,
Serbuk perasa
Lada kisar,
1 sudu belacan (digoreng dahulu)
½ cawan santan pekat,
Ikan bilis,
Garam,
Serbuk perasa