Pages

Enjoy ur Delicious Food

Wednesday, September 7, 2011

PUDING TRIFLE







Bahan-bahan yang diperlukan:
  • Swiss roll
  • 1 tin fruit cocktail
  • Kristal Jelly (NONA)
  • 1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir
  • 4 sudu tepung custard
  • whipping cream + buah utk hiasan.


Penyediaan:



  • * 1st layer; susun swissrole yg dah dipotong nipis dalam bekas, n letak air fruit coktail, nak masukkan buah tu pon ok...
  • *2nd layer; masak 1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula sampai mendidih. Sambil tu,bancuh 4 sudu tepung custard ngan 1/2 tin air. Bila susu mendidih, slowkan api and masukkan bancuhan tepung kastad, kacau sampai pekat. Tuang atas lapisan 1 tadi.
  •  sejukkan sekejap kemudian tabur buah coktail. Ketepikan sekejap.
  • *3rd layer; bancuh jelly mcm instruction pada kotak jelly. biasanya klau guna jelly nona, 1 kotak + 2 mug air panas. make sure 2nd layer dah sejuk n keras before 
  • bancuh n tuangkan jelly. kalau x, jelly panas + 2nd layer x keras = x chantek...=)
  • *4th layer; Bila jelly dah beku letakkan whipping cream keatasnya. den boley la nak tabur buah2 apa pun....biasanya buah strawberry. utk kurangkan rasa masam buah, boleh taburkan coklat chip @ serbuk milo.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...