Bahan bahan:
- 1kg tepung gandum
- 150g udang kering
- 3 biji bawang merah (which I ganti dengan 50g ready-made bawang goreng)
- 2 sudu teh garam
- 3 sudu besar rempah kari
- 150g margarine (dicairkan)
- 1 cawan air
Cara cara membuatnya:
- Bawang merah di racik halus dan digoreng sehingga layu.
- Udang kering dikisar halus (I kisar bawang goreng ready-made bersama2 dgn udang kering ni so tak lah besar sangat nanti).
- Campurkan udang kering, bawang merah, tepung gandum, garam, serbuk kari dalam mangkuk yang besar. Mix until well combined.
- Tuang kan hot melted margarine ke dalam adunan tepung tadi dan kacau lagi hingga well mixed.
- Masukkan air sedikit2 hingga dapat uli macam menguli doh karipap, tak melekat kat jari2.
- (Kalau sesiapa yang ada breadmaker, bolehlah masukkan semua dlm pan tu and tekan button ‘pasta’.)
- Set aside doh ni to rest for about 30 minutes.
- Sesiapa yang ada pasta maker, bolehlah guna pasta maker ni untuk canai the dough senipis yang kita suka and potong ikut shape yang kita nak. (I guna setting ‘fettucine’ untuk potong2 dia.)
- Kalau takde pasta maker, just canai dia senipis yg boleh (kalau tebal sangat nanti tak rapuh and tak masak bila di goreng) and then cut it into jalur2 and then gunting panjang mana yang kita nak.
- Goreng dalam minyak yang panas macam menggoreng keropok tu.
- Bila dah golden brown, bolehlah angkat and tos kan.