Pages

Enjoy ur Delicious Food

Thursday, April 16, 2015

AYAM PAPRIK ALA THAI | RESEPI SIMPLE



Persiapan

  • Ayam (ikut suka nak masukkan berapa banyak)
  • Bawang besar - dihiris
  • Bawang putih - dihiris
  • Halia seinci - dihiris
  • Cili merah - dihiris
  • Cili padi-ketuk sikit
  • Serai sebatang- dititik
  • Kacang panjang- potong kecil-kecil
  • Tomato sebiji - potong
  • Lobak merah sebatang - potong
  • Daun limau purut
  • 1 sudu besar Sos tiram 
  • 1 sudu besar Sos cili
  • 1 sudu besar Sos tomato
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar Cili kisar
  • Air
  • Minyak 
  • Garam secukupnya
  • Gula secukupnya



Cara masak
  • Masukkan minyak. Panaskan.
  • Goreng bawang merah, bawang putih, halia, cili merah. 
  • Masuk sos cili, sos tomato, sos tiram, kicap pekat, cili kisar dan gaul sebati.
  • Masukkan air dan ayam. Juga garam dan gula.
  • Seterusnya masukkan lobak merah, kacang panjang, dan cili padi. Kacau lagi.
  • Bila kuah hampir pekat masukkan tomato. 
  • Cuba rasa sikit. if tak masin boleh tambah garam sikit lagi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...