Persiapan
- Ayam (ikut suka nak masukkan berapa banyak)
- Bawang besar - dihiris
- Bawang putih - dihiris
- Halia seinci - dihiris
- Cili merah - dihiris
- Cili padi-ketuk sikit
- Serai sebatang- dititik
- Kacang panjang- potong kecil-kecil
- Tomato sebiji - potong
- Lobak merah sebatang - potong
- Daun limau purut
- 1 sudu besar Sos tiram
- 1 sudu besar Sos cili
- 1 sudu besar Sos tomato
- 1 sudu besar kicap pekat
- 2 sudu besar Cili kisar
- Air
- Minyak
- Garam secukupnya
- Gula secukupnya
Cara masak
- Masukkan minyak. Panaskan.
- Goreng bawang merah, bawang putih, halia, cili merah.
- Masuk sos cili, sos tomato, sos tiram, kicap pekat, cili kisar dan gaul sebati.
- Masukkan air dan ayam. Juga garam dan gula.
- Seterusnya masukkan lobak merah, kacang panjang, dan cili padi. Kacau lagi.
- Bila kuah hampir pekat masukkan tomato.
- Cuba rasa sikit. if tak masin boleh tambah garam sikit lagi